Intervju - Janne Åström

21 oktober 2024

Vad är du aktuell med nu?

I november spelar vi med Medborgarna och planerar för vår konsertturné med  Medborgarnas Jul. Det är sådan konkurrens med julbordsshower och julkonserter men det som skiljer vår konsert är att det är till förmån för Stadsmission. Vi har också spelat in en ny låt som ska vara med på julshowen; Ge Lite Värme och gjort en video med den.
Just nu mixar vi också en live-platta med låtar av Taube och Bellman som vi spelat in på Gyllene Freden. Vet inte om något någonsin spelats in på Gyllene Freden där i rummet längst ner men vi tänkte att det är perfekt att spelat in där.

Hur kommer det sig att du blev sångare?

Jag började sjunga när jag var 15 år, i mitt första band; High Pressure, med låtar av Deep Purple och Uriah Heep. På gymnasiet hörde en musiklärare min röst och började ge mig sånglektioner. Mest klassisk musik blev det då: opera och diverse klassiska musikstycken.
Efter gymnasiet, när jag var 18 år, flyttade jag till San Fransisco och tänkte bli operasångare. Jag var där i fyra år på olika sångskolor och hamnade slutligen på konservatoriet i San Francisco med Scholarship. Försökte sätta ihop ett band men det var så stora egon där: pojkar med rika föräldrar som fick all utrustning men inte hade det riktiga musikintresset. Det fanns duktiga musiker där förstås men jag kände att jag hade en större chans att fortsätta med ett band hemma i Sverige så jag åkte hem.

Det som är roligast med att sjunga är egentligen att vara i ett sammanhang med andra musiker; rock, jazz och blues kanske ligger närmast men det spelar egentligen ingen roll, det roliga är att göra olika saker. Det är nog svårare att för någon klassisk skolad att sjunga rock eller ballader.

Jag har sjungit mycket musikal och om det är bra musik i kombination med teater är det fantastiskt. Jag gjorde ett gig på slottet nyligen, en så kallad pre-view, med några scener ur en kommande musikal om Vasaskeppet som har premiär höst 2025 på Göta Lejon. Det är tonsättaren och violinisten Elias Gammelgård från Gagnef som skrivit musiken och librettot som hörde av sig. Jag ska spela amiral Klas Fleming. Fleming är den som godkände att skeppet byggdes på det felaktiga sättet med för mycket kanoner och att det blev för högt men det var Gustav II Adolf som ville hade det stort och pampigt. Skeppet hade två/dubbla rader med kanoner och skulle haft en större barlast.

Foto: Cesare Righetti

Men innan musikalen om Vasa ska jag spela Pippi Långstrumps pappa, Efraim Långstrump, på Nöjesteatern i Malmö i vår. Jag har arbetat på Nöjesteatern tidigare, i en musikal om Kim Larsens musik. Musikalen Mitt om natten bygger på en film som Kim Larsen skrev och agerade i. Det är en av de mest sedda filmerna i Danmark och handlar om hur de startade ett kollektiv, liknande Christiania. Jag spelade Tusinfrid

Vad är det i artistyrket som triggar dig?

Jag kan inte tänka mig något annat liv eftersom det i princip är det enda som jag gjort.
Jag älskar att hålla på med musik och teater. Bandet Medborgarna som jag har tillsammans med Conny Blom, Benneth Fagerlund och Svante Drake jammar jag med, vi tycker om att leka med vår repertoar. Låtarna blir olika för varje gång. Bandet har alltid varit ett tillfälle för rock ’n roll och vi har spelar i snart 30 år tillsammans. Medan andra projekt varit med mer inkomstbringande jobb.

Alla gig har sin speciella charm. Det kan vara jätteroligt att vara i en liten intim lokal eller på en stor scen. Det kräver större gester på en större scen. Jag har varit på otroliga scener som Royal Albert Hall i London, Hamburger Börs, Dalhalla.

Det flesta som går på våra konserter har ju också blivit äldre. Killarna i Stones är ju 80 bast. Jag kommer nog att hålla på så länge jag lever: det känns inte som om jag kommer att gå i pension precis.

Båda mina grabbar har blivit skådespelare; äldste sonen Vincent Grahl utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö och andre sonen John Grahl går just nu kandidatprogrammet för skådespeleri Stockholms Konstnärliga Högskola. Min dotter går på Stockholms Estetiska gymnasium och hon vill kanske bli regissör.

Jag är en stor ljudbokslyssnare: har lyssnat på allt och på många hundra böcker. Framför allt när jag var ute och gick med hunden vi hade så lyssnade jag mycket.
Jag lyssnar medan jag kör bil eller städar och gärna på faktaböcker, framför allt de som rör vår galna värld som vi lever i just nu, med olika knäppgökar som ställer till det.
När vi i Medborgarna väljer vår repertoar så väljer vi gärna till exempel Cornelis Vreeswijk, Bob Dylan eller John Lennon, musiker som har en humanistisk inställning. Politiken är så märklig i dag – vi behöver något större och klokare människor.
Medborgarnas jul är vårt eget initiativ. Vi ville göra något som känns meningsfullt och också en kort turné och gärna sticka ut lite. Därför spelar vi en repertoar med Bob Dylan och Cornelis Vreeswijk som skrivit innehållsrik musik så då blev det i samarbete med Stadsmissionen.

Foto: Titti Grahl

Nöjestips!

Medborgarnas Jul

 I år blir det Medborgarnas Jul i Örebro, Västerås, Uppsala och Stockholm när bandet Medborgarna bjuder in till en otraditionell julkonsert till förmån för Sveriges Stadsmissioner. Idén med Medborganas Jul är tvådelad. Dels så skänker Medborgarna 50 kr per såld biljett till Stadsmissionen och dels har flera samarbeten möjliggjort att Sveriges Stadsmissioner erbjuder en del biljetter till deltagare som inte har möjlighet att ta del av en konsertupplevelse. 
– Vi är oerhört glada att IKEA har gått in och köpt ett antal biljetter på varje ort för att möjliggöra för Sveriges Stadsmissioners målgrupp att få ta del av en fin konsert i juletid.
 Vi har också fått stöd av Conventum i Örebro och Västerås, Katalin i Uppsala och Folkoperan i Stockholm. Vi ser detta som ett långsiktigt projekt och i år börjar vi i en mindre skala för att nästa år utöka antalet orter. Att kroka arm och jobba tillsammans för ett mänskligare Sverige inför jul kan inte bli bättre och roligare. 

Gästartister
Meja & Andreas Nilsson

Mer information och biljettbokning:
https://medborgarna.com/medborgarnasjul.html

 

Vill du boka Medborgarna?
klicka här>>>