Intervju - Tobias Persson

13 mars 2025

Intervju med Ståupparen Tobias Persson

Vad är du aktuell med nu?

Förutom en del företagsgig och Norra Brunn i vår ska jag även uppträda på MACK:s 25 års jubileum 6-7 juni (Malmö Comedy Club) Eventuellt blir det sommarturné tillsammans med Henrik Hjelt och Ann Westin men det är inte helt klart ännu. Och så ska jag vara med på Salong Centrals nystartade stand-up-klubb i Gnesta den 21 mars.

Försöker även färdigställa en bok med egenskrivna limerickar, illustrerad med mina egna teckningar. Som grädde på moset har jag två färdiga romaner liggande i den berömda byrån. Ska bara ta ut dom och blåsa av dammet.

Hur kommer det sig att du blev artist?

Jag har alltid varit fascinerad av ord och ord och bild. Jag gillar att teckna så mycket att jag ville bli tecknare i tidningen MAD redan som liten –som 11-åring ritade jag fantastiskt! Som vuxen kan jag titta på barndomsbilder och tänka "gjorde JAG dessa?

Jag har alltid drivits av kreativitet och skapande. Jag älskar Robert Broberg och hans skämt om både kärlek och tjejer och Hasse&Tage och deras Lindeman-sketcher.

Pappa gillar också att teckna och måla. Pappa har alltid varit glad och fått folk att skratta. Han är murare. Han har förmågan att härma och har en clownsida, skämtar och har glimten i ögat. Många berättar att de haft en jobbig barndom utan uppmuntran men jag har haft föräldrar som suttit med och tittat och gett mig friheten att bara få ”hålla på”. Pappa har också alltid haft en inbyggd aversion mot för stel stämning, med förmågan att ropa en rolig kommentar. Fast jag hade ingen kulturell uppväxt med konst och böcker och sådant.

Mamma och pappa kommer och tittar på mig när jag uppträder så ofta de kan. Jag har två yngre syskon; min bror har doktorerat i internationell lag och juridik och har jobbat mycket utomlands. Min syster jobbar som skådespelare, som till exempel på Boulevardteatern. Hon är också väldigt rolig.

Jag gick Estetiskt gymnasium i Halmstad med en massa kreativa kompisar. Vi hade en väldigt bra lärare, Maggan Ek, som utmanade oss med Shakespeare, Moliere, Gondoli och andra. Hon fick oss att bli bättre än vi egentligen var. Maggan Ek var den som gav mig och min parhäst i gymnasiet Anders Celin nycklar in i kulturens värld. Hon målar också själv, oerhört begåvad. Världen öppnades för mig, tack vare henne, saker som jag inte haft koll på. Jag sökte Scenskolan i Göteborg 1997 och kom till sista provet. Närmare än så blev det inte.

När jag var runt 20 var jag mer experimentell, med viljan att göra något mer udda. När jag sen fick stand up och skådisjobb, blev professionell så har det liksom bara rullat på. Kan ibland sakna den unga lusten att göra mer "flippade" grejer. 

Jag har gjort ganska mycket improvisationsteatrar:  är nog en av de komiker som improviserar mest. Jag är inte rädd längre för att spela upp och bara köra på. Man kan bara spela ”jazzimprovisationer” när man kan grunderna. Jag har slutat med att jag måste ha koll: jag bara kör på så att jag ibland kommer av mig och får fråga publiken "vad fanken pratade jag om?".

Vad är det i artistyrket som triggar dig?

Att få folk att skratta ordentligt är en jätteskön känsla, något man skapar tillsammans. Har aldrig känt att jag vill "bli sedd" för jag har inget behov av att synas, jag är ganska modest privat. Jag vill skapa på scenen: kanske är det något som jag är arg på och då blir det som en katarsis, ett renande. Folk skrattar och ger ett kvitto på att jag inte är ensam om det jag skämtar om.

Min favoritpublik är kvinnor inom vården; de är mjukare och receptiva och generösa och har garden nere och skrattar så ljuvligt. Är det 70 % män i publiken är männen mer rädda för att tappa ansiktet eller skratta för mycket.

Jag har inte gjort någon distinktion vad gäller valet av skämt men däremot åldersmässigt. När jag var på en studentbankett med examen i ekonomi och företag i Umeå, fick jag tänka på att inte prata om mina barn och andra medelålders-referenser utan hellre möta studenterna där de är och försöka skohorna in relevanta livbojar och skämt för just dem.

Jag vill alltid underhålla publiken och därför får man ibland anpassa sig och fixa en bra kväll så gott man kan. Man kan inte enbart köra "sin grej" om ingen skrattar på 10 minuter. Det duger inte att säga "jag skiter i det, jag sa det jag ville säga" om det är tyst i publiken. Man måste ha örat hos dem som lyssnar. och få in dem i sin värld.

Jag är anglofil och älskar brittisk humor: Monthy Pyton, Black Adder, Stephen Fry, Spike Milligan, Dudley Moore. Och via Beatles fann jag vägen till annan kultur som till exempel Lewis Carrol och indisk musik.  Världen vidgades! 
Som Monthy Pyton-sketchen med filosoferna som spelar fotboll: jag fattade idén med sketchen men hade ingen aning om vilka gubbarna var. 

Magnus Betnér hade lärt känna Mick Taylor i England, som känner många klubbägare och bjöd in mig att komma med till Birmingham och köra stå-up. Jag blev livrädd eftersom de har så bra komiker i England så varför skulle de ha oss svenskar där? 
Vi som åkte över var Agneta Wallin, Magnus Betnér, Lasse Nielsen och så småningom också Fredrik Andersson med flera som var där. Jag bodde i London åren 2012-2013 så när jag uppträdde i Birmingham sa jag att jag är från London.  De skrek ”Fuck Off” eftersom de hatar London eftersom Birmingham är en arbetarstad. Men det gick tillräckligt bra tillräckligt snabbt eftersom jag sen körde där i 8-9 år. 
Du behöver inte vara bäst på engelska i England. Det är en internationell sak att de tycker att jag är rolig för jag är till exempel så fysisk. Har du väl erövrat ett x antal flygtimmar i humor så är det detta som jag tävlar med: min stil och mitt sätt. 
Men det är fortfarande inte lätt: ekonomiskt är det för mig en konstant minusnota då jag flugit så mycket fram och tillbaka. Som till klubben Glee i Oxford: ”om du kommer in på Glee så kan du spela på alla deras klubbar” sa andra till mig. Jag kände att det var så spännande och gjorde 25 bra minuter och välte stället och det var det värt: en helt annan tillfredställelse än att köra i Sverige. 

Jag har också varit på Fringe i Edinburgh i fyra-fem år, med konkurrens från så många andra komiker där. Men det sitter i ryggen att erövra massor av erfarenheter som gör dig starkare och stryktåligare; man lär sig hantera det! Det blir som ett frivilligt träningsläger!
Jag föreläser lite om diverse fördomar, försöker problematisera till exempel manligt/kvinnligt, stockholmare/göteborgare, olika genusfrågor, kulturkrockar med mera.  

Jag driver gärna med södermalmsbor med virkade glasögon med poddar i öronen, som äter hummus och lyssnar på Alex&Sigge, som menar att ”min femma i Hornstull har inte sprängts så då är det väl inte så farligt i Sverige nu som de säger”?

Det är absurt att det sprängs så mycket; vad hade Hasse&Tage skämtat om? Johan Croneman skrev att det inte finns några bra komiker i dag, att ingen är som Hasse&Tage längre. Men det var ett helt annat samhälle då och det är lättare att skriva en kuplett om SJ och bankerna öppettider än om gängvåld och barnsoldater som skjuter folk för pengar. Jag tycker att komiker ska anta utmaningen och skriva om det som sker idag. När jag driver med Sveriges naivitet och aningslöshet, då får jag de största skratten. Adde Malmberg sa en bra grej när jag gick stand-up-kurs med honom som lärare: ju mer komplext ett ämne är, desto roligare måste ditt skämt vara, för vissa ord kommer att förändra ett rums kemi och du måste lotsa publiken igenom skämtet. 
Det är därför jag gillar att peta och skapa lite halvdålig stämning. Det är inte en konstnärs uppgift att vara för medhårs: lite ska det skava! 

NÖJESTIPS!

Tobias Persson på Salong Central i Gnesta

Nu närmast uppträder Tobias Persson 21 mars 2025 på Salong Central i Gnesta.

Boka dina biljetter här!